In de welbekende ‘voor Dummies’ serie verscheen in 2010 de Nederlandse versie van ‘De kleine Trainen voor Dummies’. Ik kreeg dit grappige en handige boekje van een oud-studiegenoot die werkt bij uitgeverij Pearson.
En aangezien ik ook regelmatig trainers train, net als de schrijfster Elaine Biech, ben ik zeker nieuwsgierig wat deze collega te zeggen heeft.

Alles wat bij training komt kijken

Ook deze ‘Voor Dummies’ staat vol met praktische tips over het ontwerpen van een training, het trainen zelf en het gebruik van media. Maar ook bijvoorbeeld hoe je als trainer je nervositeit overwint. Hoe doe je dat eigenlijk? Zonder uit te wijden, geeft de schrijfster bij elk onderwerp een korte uitleg en waar nodig voorbeelden uit de praktijk. Weer zo’n lekker leesbare ‘voor Dummies’ dus.

Groepsdynamica: Lastige types in je training

Vrij uitgebreid gaat Elaine in op groepsdynamica. Een vaak onderbelicht onderwerp! Een sociaal vaardige trainer maakt mijns inziens een training tot een succes. Training is namelijk interactie! En dan speelt er binnen een groep van alles. Zo komen de onderwerpen sfeer, normen en waarden en macht aan bod. Gaat het anders dan gepland, dan wil en moet je daar iets mee!

Met veel humor beschrijft Elaine een aantal ‘lastige types’ die je in de training kunt tegenkomen: o.a. filmsterren, deserteurs en komieken. Om vervolgens handvatten te bieden om met deze types om te gaan.

Trainingsstijlen: je sterke punten als trainer

Wat ik leuk vind is dat Elaine het onderwerp ‘trainingsstijlen’  behandeld: ‘Iedere trainer neemt unieke sterke punten mee naar de trainingssessie’ (p. 77). Ze daagt trainers uit om vanuit de eigen voorkeursstijl verder te groeien. Maar ook de eigen zwakke plekken te (h)erkennen. Zo kan een ‘taakgerichte en inhoudelijk sterke’ trainer de zelfontplooiing van deelnemers in de weg staan.

Vervolgens daagt ze trainers uit flexibeler te worden in de eigen rol. Bijvoorbeeld door af te wisselen tussen inhoudelijk bezig zijn (heldere informatie bieden) en procesmatig bezig zijn (faciliteren van een goede discussie).

Media: de powerpoint-presentatie

Elaine stelt dat ‘Powerpoint-presentaties’ waarschijnlijk de basis vormen van je mediapresentatie. Op dit punt merk je dat de originele, Engelstalige versie van het boekje al in 2005 werd uitgegeven. Op dit punt zou ik een aanvulling verwachten, hoewel ik denk dat veel trainers nog steeds trainen met een Powerpoint-presentatie als basis.
Zelf daag ik trainers uit om de Powerpoint bijvoorbeeld eens alleen te gebruiken voor een stukje uitleg. Of zelfs helemaal weg te laten. Prezi vind ik een volwaardig internet-based alternatief, vanwege het associatieve karakter en het overzicht dat het kan bieden op een onderwerp als geheel.

E-learning komt niet aan bod

Het boekje gaat uit van bijeenkomsten als basis van een training. E-learning en blended learning komen er niet in voor. Komt er nog eens een herziene versie, dan stel ik voor ook hier een hoofdstuk aan te wijden!

Tips voor humor tijdens de training

Het leuke en unieke aan dit boekje vind ik de tips die Elaine geeft over humor. Ze legt het belang van humor uit door het te verbinden aan creativiteit, fantasie en vindingrijkheid. En geeft daarbij talloze tips om de aandacht te pakken, de spannen bij de deelnemers te verminderen en een prettige sfeer te creëren door het inzetten van humor. En nee, daar hoef je geen cabaretier voor te worden. Met een beetje zelfspot, een leuke energizer en/ of het meenemen van een rekwisiet die tot de verbeelding spreekt kom je een heel eind.

Kortom een leuk boekje over trainen, met name als je wat praktische input wil voor je bijeenkomsten. Een aanrader!