Veel trainers zien de kansen van multimedia. Je kunt veel informatie overzichtelijk weergeven. Visuele informatie kun je ondersteunen met auditieve en tekstuele informatie. Dit heeft voordelen voor het opnemen, begrijpen en kritisch nadenken over de informatie.

En tegelijkertijd hikken trainers aan tegen de techniek en vooral, het onbekende.

Prezi: associatief denken

Prezi is een presentatietool, net als Powerpoint. Het grote voordeel van Prezi vind ik dat het aansluit bij een associatieve manier van denken: Waar Powerpoint alle informatie op een lineaire manier presenteert, laat Prezi ook de onderlinge verbanden zien. Alles staat namelijk als het ware op één groot vlak, waar je op een dynamische manier doorheen gaat. Je presenteert een concept als geheel, maar kunt vervolgens inzoomen op details.

Een prezi is betrekkelijk eenvoudig zelf te maken. Je hebt er alleen een online account voor nodig. Ook worden er op diverse plekken cursussen in gegeven.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze Prezi met presentatietips.

Wat veel mensen niet weten, is dat je bij Prezi ook geluid kunt toevoegen aan de diverse stappen. Zo creëer je een interactieve presentatie die je cursist zelfstandig kan doorlopen.

Infographics: complexe informatie eenvoudig weergeven

Een infographic is een visuele (grafische) presentatie van informatie. Het is bedoeld om een complex onderwerp op een snelle manier te presenteren. De kracht van een infographic is dat je in één keer alle verbanden laat zien. Zo kun je de stappen van een procedure weergeven, alle verschillen en overeenkomsten tussen twee concepten, of alle voor- en nadelen van een bepaalde aanpak. Dit kan in de vorm van een digitale ‘poster’.

Er bestaan infographics over talloze onderwerpen. Mocht je eens een nodig hebben, zou je eens kunnen zoeken op het onderwerp in combinatie met de zoekterm ‘infographic’.

Er zijn online programma’s waar je met behulp van bestaande templates een infographic kunt creëren, bijvoorbeeld http://www.freepik.com/ of http://graphicdesignjunction.com/

Tutorials: voordoen en nadoen

Hoe leg je nu aan een cursist uit hoe een bepaald computerprogramma werkt? Of hoe hij een profiel aanmaakt op een bepaalde site of social media? Een Tutorial is een type instructievideo waarbij je de cursist als het ware laat meekijken op je beeldscherm (screencapture). Jij doet iets voor en legt het uit. Ook geluid neem je namelijk op. Soms kun je ook met je camera jezelf opnemen. Zo ontstaat een filmpje waarin de cursist ziet waar je met de muis klikt, waar je iets invult etc.

De kracht zit hem in voordoen en nadoen. De cursist bekijkt een stukje Tutorial en last een pauze in om het zelf uit te proberen.

Er zijn diverse software programma’s om screencaptures te maken. In een Mac zit standaard het programma ‘QuickTime Player’. Ook voor Windows zijn diverse (gratis) softwareprogramma’s te downloaden.

Instructievideo: de kracht van multimediaal

Wist je dat op websites eerder filmpjes bekeken worden dan de teksten gelezen? Een filmpje bekijken vraagt minder denkkracht dan een tekst lezen.

Video is dan ook een krachtig middel om in te zetten in training. In een bijeenkomst maar ook bijvoorbeeld in een e-learningprogramma. De cursist volgt dan eigenlijk een stukje training, zonder dat hij daarvoor de deur uit hoeft. Het wordt hem bovendien op een presenteerblaadje aangeboden.

De kracht van een instructievideo zit in de combinatie van auditieve en visuele informatie. De visuele informatie kan in de vorm van een presentatie, foto- of videobeelden of heel simpel een whiteboard waarop de trainer schrijft of tekent. Voor het opnemen van eigen instructievideo’s kun je bij Learningbird terecht. (Lees meer)

Animaties: Als 1 plaatje al meer zegt dan 100 woorden…

Vroeger was de animatie (of tekenfilm) puur voor vermaak, tegenwoordig wordt het steeds meer ingezet in de zakelijke omgeving. Het grote voordeel van een animatie is dat je je eigen wereld kunt creëren om iets uit te leggen. Je kunt je cursist meenemen in een verhaal of metafoor. Zie het voorbeeld hieronder. Hoewel aan de uitvoering wel wat te verbeteren valt, is de inhoud meer dan duidelijk.

Animaties kunnen worden gemaakt met behulp van een online tool, bijvoorbeeld GoAnimate. Er zijn ook diverse bedrijven die een animatie voor je kunnen maken.

Kortom

Techniek inzetten moeilijk? Misschien, het vergt natuurlijk een bepaalde inspanning. Maar, veel programma’s om worden steeds intuïtiever in gebruik. Bovendien kun je op internet tutorials bekijken om te zien hoe je het aanpakt.
Ok, het kost je misschien wat tijd en/ of geld. Maar ik denk dat de investering de moeite waard is!